En tur med ISA af Lygnern – Arrivederci!

En båttur med ISA af Lygnern bjuder på fantastisk natur och spännande historia. Det är i Sätila, endast 30 minuter från Göteborg som du hoppar på denna eldrivna miljöbåt. ISA tar dig bland annat till Ramhultafallet som är ett av Sveriges högsta vattenfall. Om du bokat paketet Sjögång på Lygnern AB hoppar du av här och vandrar den vackra sträckan på 7 km tillbaka längst sjön Lygnern. Arrivederci!

På Sätila Sand badar hela familjen 

Badplatsen Sätila Sand ligger vid sjön Lygnerns norra del och är en av Mark kommuns största badplatser (tillsammans med Hanatorp, Mos Strand och Hedgärdessjön). Denna vackra vidsträckta sandstrand är en perfekt badstrand för hela familjen där både små barn, stora barn och vuxna barn kan spendera en hel sommardag utan att ha tråkigt. Sandstranden är långgrund och träden intill stranden gör att du kan söka både skugga och sol, beroende på vad som passar dig bäst. 

Bara den otroliga vyn över sjön Lygnern är värd att njuta av. Långt ut i vattnet längst den långgrunda stranden sträcker sig en vacker 170 meter lång trädbrygga. På initiativ av Sätila Sockens Byalag har denna brygga skapats som en rekonstruktion av en gammal brygga som tidigare låg vid denna badplats, och som även var tilläggsplats för ångfartyget ISA som på den tiden trafikerade sjön. 

Historierna kring Lygnern 

“Jag är jungman och guide på ISA af Lygnern. Det finns så mycket spännande historia om platserna här omkring Lygnern. Ramhultafallet är ett vattenfall där vi stannar till på vissa turer, och denna plats utgjorde till exempel riksgränsen mellan Sverige och Danmark på 1200-talet. Det bästa med mitt arbete som jungman är att träffa alla roliga människor och få dela med mig av historia, lokalhistoria tycker jag är extra roligt. De guidade turerna brukar vara mycket uppskattade.” säger Christer Linderoth som jobbar på ISA af Lygnern om somrarna.  

Ångfartyget ISA som trafikerade Lygnern från Sätila till Fjärås mellan år 1889-1924 fraktade både passagerare och gods. Det var det naturliga sättet att ta sig till Göteborg, först tog man båten till Fjärås och sedan tåget in till Göteborg. På senare år har många i området haft drömmar om att i nutid få uppleva en färd på Lygnern med ISA, och i juni år 2010 blev detta verklighet när ISA af Lygnern sjösattes.

Ramhultafallet, precis intill sjön Lygnern i Sätila.

En båttur från förr kan upplevas på nytt 

Det är den ekonomiska föreningen Båten ISA af Lygnern som ligger bakom byggnationen och driften av ISA. Denna båt är en replika av ångbåten, samma längd men en meter bredare och helt miljövänlig då den drivs på batterier och försörjs med el från vindkraft. Båten har plats för 40 passagerare och har sitt säte i Sätila, vid  badstranden Sätila Sand. 

“Vi är ett bra gäng som driver föreningen och alla har en viktig roll. Några är kaptener, en person arbetar med ekonomi, en annan har en firma som kan catera mat till båten. En kille har en mekanisk verkstad där vi byggde båten och där vi också servar den, som idag när vi är här och byter en propeller. Vi gör det här för att vi tycker det är roligt, denna båten är vårt intresse.” säger Christer. 

Ett samarbete med ISA af Lygnern 

“Jag har själv åkt ISA flera gånger, när man får besök av vänner som inte känner till Sätila vill man ju visa upp byn och då tar man såklart med dem ut på sjön. Då får man en bra överblick över Sätila och man får njuta av den vackra naturen. Vi på Lygnern AB har nu ett härligt samarbete med ISA af Lygnern och Ledbrytarna som sköter vandringsleden Ramhulta. Det är ett boendepaket där man får uppleva hela Sätila. Det är så roligt att samarbeta med dessa föreningar som är så viktiga för Sätila och besöksnäringen.” säger Katrin Magnusson som är verksamhetsansvarig på Lygnern AB. 

Lygnern AB driver bland annat Restaurang Båthuset och Pensionat Kajutan, och ligger endast några hundra meter från sjön Lygnern. För att du som vill uppleva Sätila ska kunna njuta av guldkornen i området har Lygnern AB flera paketerbjudande. De passar perfekt för dig som besöker Sätila, men också för dig som bor i området och vill njuta mer av omgivningarna. Sjögång är ett paketerbjudande som kombinerar det bästa av två världar, sjö och gång. 

Förutom Pensionat Kajutan ingår Restaurang Båthuset, Båthusets Pizzeria, Lygnerns Spa samt en konferensanläggning i verksamheten inom Lygnern AB.

Sjögång levererar det bästa av två världar 

“Sjögång är mitt personliga favoritpaket! När du bokar det ingår biljett för en båttur med ISA, karta med vandringsled och vandringsfika att ta med dig ut på turen. När du kommer tillbaka är det sedan trerätters på kvällen, övernattning och frukost på morgonen. Du har också fri tillgång till Hälsohuset under din vistelse hos oss. Det enda du behöver tänka på är att ha med bra skor och en ergonomisk ryggsäck. En kamera kommer du också vilja ha med dig under turen!” säger Katrin.

Upplevelsen Sjögång innebär att du tar båten från Sätila Sand i Sätila som tar dig till Ramhultafallet. Där blir du avsläppt och börjar med att beskåda det 64 meter höga vattenfall som är ett av Sveriges högsta. Efter det börjar vandringen tillbaka, en led på ca 7 km som är tydligt utmärkt längs Lygnerns norra branter. Du som inte vill vandra kan självklart stanna kvar på båten som tar dig tillbaka till Sätila. 

Glider fram helt ljudlöst

“Jag har varit sjökapten i hela mitt liv och körde senast Stena Scandinavica mellan Göteborg och Kiel, nu när jag har gått i pension kör jag ISA af Lygnern istället. Den är 230 meter kortare än Stenabåten, och helt ljudlös. Upplevelsen på ISA påminner mycket om att segla faktiskt, vi glider fram helt ljudlöst och det är också helt fritt från utsläpp när vi kör på el.” säger Jan Sjöström som är ordförande i föreningen. Idag är de åtta kaptener som turas om att köra ISA, varav en har varit och en är nuvarande kapten på Stenas färjor.

Rutterna med ISA 

En rolig nyhet för 2021 är att det i skrivande stund håller på att byggas en ny laddstation för ISA i Fjärås, vilket gör det möjligt att ladda båten även där och inte bara i Sätila. Detta gör att Sätila och Fjärås binds ihop ännu mer, och planen är att ISA ska utgå från Sätila varannan vecka och från Fjärås varannan vecka. Den nya laddstationen möjliggörs av stöd från Lokalt Ledd Utveckling Halland och är en del av den stora satsning som Naturum Fjärås Bräcka gör för att utveckla verksamheten vid Naturum med fler aktiviteter.

“Vi har kört lite olika turer, dels de turer som varade en timme där vi åkte till Ramhultafallet. Dessa kommer vi att utöka till 2 timmar, så att man hinner gå iland och upptäcka vattenfallet på närmare håll. Ibland kör vi den historiska turen på tre timmar med mycket lokalhistoria. Vi har också kryssningar med olika teman där man äter bufféer som vi caterat från Hede Gård.” säger Christer. Du ser aktuella turer och bokar din biljett på isaaflygnern.se/turer

Katrins favoriter

Enligt Katrin är det egentligen bara en sak du behöver tänka på för en lyckad vistelse i Mark, det är att njuta ordentligt av naturen! När Katrin inte jobbar eller bygger hus är hon själv ute i skogen och njuter av vandringsleder och den vackra naturen. De luftiga bokskogarna är hennes favoritmiljö!

Hållplatser längst vägen

Sätila Sand
Lygnevivägen 5, 511 99 Sätila
ISA af Lygnern – hållplats Sätila
Lygnevivägen 5, 511 99 Sätila
isaaflygnern.se
Lygnern AB / Pensionat Kajutan
Skogshällsvägen 1, 511 69 Sätila
lygnern.se/pensionat-kajutan
Naturum Fjärås Bräcka
Stenaliden 69, 439 74 Fjärås
naturumfjarasbracka.se
Ramhultafallet
Längst österut på Ramhultavägen

Scroll to Top