Härliga Förläggargårdsturer i Häggådalen

Välkomna till två Förläggargårdsturer i Häggådalen. Den första lämpar sig att göra till fots eller per cykel, den andra per cykel eller eventuellt med bil.

Vi börjar i Fritsla – Marks San Gimignano.
San Gimignano i Toscana besöker man framför allt för dess medeltida arkitektur och speciellt de 14 bevarade medeltida tornen. Men också för att köpa sitt frukostbröd i det lilla bageriet på tvärgatan, smaka ett glas vin hos vinhandlaren eller njuta den Toscanska maten på kvarterskrogens uteservering.


Fritsla i Marks kommun besöker man inte främst för dess tre tornförsedda byggnader. Istället för 14 torn finns här 14 bevarade Förläggargårdar och de speciella förläggargravarna på kyrkogårdens nordvästra del. Här finns ingen medeltida arkitektur men en masugn från järnåldern. Här finns tre vackra stenvalvsbroar och resterna av det fabriksområde från 1874 som en gång var Sveriges största textilföretag med över 900 anställda. Tio av förläggargårdarna och förläggarkyrkogården når man vid en promenad eller en cykeltur genom samhället då man också kan passa på att, göra fynd i ortens välsorterade tyg och heminredningsaffärer, köpa en liten exklusiv present till sin älskade i chokladfabriken, beställa en emaljskylt till sin ytterdörr i den ena av landets två emaljfabriker, låta sig frestas av delikatessbutikens medelhavsinspirerade utbud med lufttorkad skinka och grekiska oliver, njuta en god lunch på det lokala bageriets uteservering och köpa med sig hem en stor påse av deras goda bröd. En fika på Centralkaféts uteservering är heller aldrig fel, speciellt inte på onsdageftermiddagar i udda veckor då man får avnjuta ankomsten av alla veteranfordon som kl. 18-20 ställs upp på parkeringen och gräsmattan intill chokladfabriken.


Här rinner som ni förstår en dag snabbt iväg, nog säkrast att avsätta två dagar. Med cykel eller bil tar man sig till skön nattvila på Förläggargård på Hults Bed and Breakfast i Kinnahult eller på Lydde Gårds pensionat i Kinna.
Just när vi passerar den sista Förläggargården och tar oss söder ut breder Häggådalen ut sig framför oss och nog får vi här lite Toscanavibbar.


Vi är nu inne på den andra Förläggargårdsturen, Häggådalen – en del av Marks Lilla Toscana.
Vi tar oss fram via cykelvägen på dalens vänstra sida i ett böljande jordbrukslandskap med Förläggargårdar liggande i uppsluttningarna på dalens båda sidor.
En alternativ vandrings eller cykelled är Ekleden på dalens högra sida.

Foto: Ola Eriksson

Scroll to Top