Kulturpärlor längst Hyssna vandringsled

Kanske tänker du att vandring inte är något för dig? Vi tror ändå att du kommer att älska Hyssnaleden! Leden är en 40 kilometer lång rundslinga som passar bra att vandra på två dagar, men det finns fler sätt att uppleva den på. Inte nog med att Hyssnaleden bjuder på en fantastiskt vacker och varierande natur med allt från bokskog till trollskog, det finns även en mängd spännande sevärdheter att besöka längst slingan.

Catharina och Hans Johansson driver Kvarnen i Hyssna som ligger i Melltorps radby. Verksamheten innefattar också den unika Ramsågen som är en av få bevarade ramsågar i Västsverige. Catharina och Hans är två otroligt engagerade entreprenörer som brinner för historien i Hyssna, och de utvecklar hela tiden sin verksamhet för att fler ska kunna ta del av den unika miljön vid Kvarnen. De delar gärna med sig av historierna som utspelat sig runt Kvarnen, och även sina favoriter längst Hyssnaleden.

Kvarnfrun Catharina och sågmästarn Hans.

40 km kvalitetssäkrad vandringsled 

“För 30 år sedan gjorde den ekonomiska krisen att många skogshuggare blev arbetslösa, och de fick istället uppdrag av kommunen att uppföra utsiktsplatser på flera ställen i Hyssna. Mellan dessa platser gjordes stigar vilket blev starten för Hyssnaleden som stod klar för 25 år sedan. Det är Hyssna Hembygdsförening som äger leden och det är flera stigvärdar som sköter om den, jag och Catharina ansvarar till exempel för sträckan mellan Glafsareds gamla stenbro och Hyssna gamla kyrka.” säger Hans som sitter i den sammankallande kommitten för Hyssna Hembygdsförening. 

Hyssnaleden är en vandringsled som är kvalitetssäkrad av Cykla och vandra i Sjuhärad. En kvalitetssäkrad led är minst 10 km lång, väl markerad i terrängen och främst ämnad för fotvandring. Hyssnaleden är markerad med gula prickar och rekommenderas att vandra motsols. Den är klassad som medelsvår och har en del kuperade sträckor. Du som inte vill vandra 40 km kan anpassa turen på flera sätt för att uppleva just det som du är nyfiken på. Här ser du en karta över pärlorna som finns att upptäcka längst leden.

Naturreservatet Liagärde med milsvid utsikt över Stora Hålsjön.

Vandringspaketet på Kvarnen i Hyssna 

Sedan år 1999 driver Catharina och Hans verksamhet på kvarnen och idag ligger fokus på hotellverksamheten med konferens- och boendepaket, som till exempel vandringspaket och cykelpaket. Paret har lagt otroligt mycket tid på att renovera kvarnen och att bevara den anrika miljön. Det har fått en mängd fina utmärkelser för sitt arbetet och blev bland annat valda till Årets Landsbygdsföretag i Sverige 2010. 

Hotellet där varje detalj är skapad med omsorg byggde Catharina och Hans år 2010, och varenda bräda har Hans sågat på ramsågen. I hotellrummen hittar du en träpanel som är gjord av olika träslag i varje rum, och det är träslaget som gett namn åt rummen. Var och ett av rummen är också tillägnat en person som verkade här i Melltorps radby. Byns historia är genomgående i det mesta på Kvarnen i Hyssna. 

“När du bokar vårt vandringspaket börjar du lördagen med morgonkaffe här på kvarnen, under tiden ger vi dig en briefing över Hyssnaleden och ger dig tips på rundor anpassade efter hur långt du känner för att gå. Du får med dig en ryggsäck med lunch att äta längst vandringen, och när du kommer tillbaka väntar middag och spa på kvällen. Det vanligaste är att gå 2 mil. Om du vill du gå kortare finns en bra sträcka på 7 km och vill du istället gå 4 mil kan du ta bilen och parkera ca 2 mil från kvarnen. Då vandrar du de 2 milen till kvarnen första dagen, och sedan 2 mil tillbaka till bilen dagen efter.” säger Catharina. 

En föränderlig och variationsrik natur 

Den oerhört vackra naturen kring Hyssnaleden ter sig så klart på olika sätt under årets fyra årstider. Förutom den sträcka som Catharina och Hans är stigvärd för går de minst en del av leden varje år. De väljer ut olika delar av rundan och olika årstider att vandra på, vilket gör att de får en ny upplevelse varje år. Om det är sommar blir det absolut ett dopp i någon av sjöarna längst vägen, till exempel i Lilla Hålsjön.

Det är Catharina bakar allt fikabröd och gör alla härliga middagar som bjuds på i Kvarnen, gärna med råvaror från Sjuhärad.

Catharinas favoriter

“När du går hela Hyssnaleden får du i princip uppleva alla miljöer utom hav och fjäll. Min absoluta favorit är Liagärde som är ett naturreservat med utsiktsplats, här har du milsvid utsikt över Stora Hålsjön och skogslandskapet. Även bokskogen på Stomsås är fantastisk, det är ett av Sveriges nordligaste bestånd med bokskog. Glafsareds gamla stenbro och Rya svarvruin ligger nära varandra och är också en av mina favoritplatser. Det finns verkligen många kulturpärlor runt leden.” säger Catharina.   

En fika eller lunch på vägen 

Hyssnaleden erbjuder alla möjligheter för att skapa en upplevelse helt i din smak. I Hyssna finns mysiga caféer där du kan göra ett besök i kombination med din vandring. Blommigt och Prickigt är ett café, bageri och inredningsbutik som ligger 2,5 km norr om Kvarnen i Hyssna. Gör en avstickare vid Kvarnen och ta en lunch eller fika på Blommigt och Prickigt. En bit från Hyssnaleden ligger också Svenshult Blommor & Sånt, ett idylliskt ställe som öppnar sommarcafé under 2021. Vill du uppleva detta kan du kombinera det med en vandring i omgivningarna kring Hökås.  

Den charmiga kvarnrestaurangen.

En radby full av historia 

Förutom alla kulturpärlor längst Hyssnaleden kan du förkovra dig i historien om Melltorps radby som är klassad som kulturhistorisk miljö av riksintresse. Catharina och Hans sprider gärna historierna vidare och du som vill leva dig in i vad som utspelat sig i byn kan boka sågmästarens hotellpaket på kvarnen. Då får du verkligen möjlighet att njuta av denna anrika miljön och dyka in i mjölnarefamiljens historia. Sågmästarens planka och andra smaker från Sjuhärad serveras under vistelsen i den charmiga kvarnrestaurangen.  

Det var bönderna i byn Melltorp som byggde kvarnen och sågverket, och drev de med hjälp av vattenhjul. 1918 anställdes sågmästaren och mjölnaren Algot Johansson som var son till Johan Alfred Bengtsson, mjölnare och sågare på Lockö kvarn i Hyssna. En av Algots söner, Stig, tog sedan över verksamheten och arbetade som mjölnare fram till år 1981. Hans är nu sågmästare i fjärde generation och har bevarat sågen efter att han tog över den efter sin far Stig. 

Förläggargård och Hyssna gamla kyrka

Under 1800-talet fanns det många svarvare i Hyssna som tillverkade spinnrockar. Verksamheten drevs från en förläggargård som är bevarad i Melltorps radby, den enda förläggargården i Mark som drev verksamhet inom spinnrockar istället för vävnader. Denna verksamheten utvecklades senare till svarverier som fokuserade på att tillverka bobiner till spinnmaskinerna. Är du historieintresserad får du inte heller missa Hyssna gamla kyrka. De äldsta delarna i denna otroligt vackra kyrkan är från 1100-talet. På www.satilapastorat.se kan du se kyrkans aktuella öppettider innan ditt besök.

Hållplatser längst vägen – Kulturpärlor och caféer

Kvarnen i Hyssna
Claes Johanssons väg 1, 511 68 Hyssna
kvarnenihyssna.se
Liagärde
511 98 Seglora
Bokskogen på Stomsås
511 68 Hyssna
Glafsareds gamla stenbro (Rya svarvruin)
Bollebygdsvägen, 510 22 Hyssna
Blommigt & Prickigt
Lillaskog Österängen 2, 511 98 Hyssna
blommigtochprickigt.se
Svenshult Blommor & Sånt
Natanaels Svenshult 51198 Hyssna
facebook.com/svenshultsblommor
Hyssna gamla kyrka
Bollebygdsvägen, Hyssna 511 68 Sverige

Scroll to Top