Lokalproducerat i gårdsbutiksdalen

Det är något visst med gårdsbutiker, när du kliver innanför dörren fylls du med känslan av passion och kärlek. Här har producenten lagt ner själ och hjärta i produkterna, och delar gärna med sig av sin stora passion till nyfikna besökare. Varje gård och människorna som bor där har en historia att berätta. Vi gör ett besök i Viskans dalgång.

Lokalproducerat i Mark

Joséphine Coevert startade upp Lokalproducerat i Mark och anordnade specifika dagar då många gårdsbutiker och matproducenter runt om i Marks kommun öppnade sina gårdar för allmänheten. I folkmun kallas det nu för gårdssafari vilket är ett passande namn då du åker från gård till gård och samtidigt kan njuta av Marks natur med åkrar, kullar, dalar och vida vyer. 

Flera datum är spikade för 2021 och du håller dig uppdaterad genom Facebooksidan Lokalproducerat i Mark. Inför varje gårdssafari tas en karta fram med medverkande aktörer så att du kan planera din tur. Förutom livsmedel har nu Joséphine planer på att utöka konceptet med restauranger och caféer, och även hantverk när det närmar sig jul.

Joséphine Coevert på Kronogården. Målningen i bakgrunden har Joséphines vän från USA gjort.

Kronogården i Björketorp 

Tillsammans med sin man Niels driver Joséphine Kronogården. De har 200 mjölkkor, ett mejeri och en gårdsbutik. Niels arbetar främst i ladugården medan Joséphine ansvarar för mejeriet. Gården levererar ca 7000 liter mjölk om dagen till sina leverantörer, medan 500 liter i veckan går till deras egna mejeri där Joséphine gör mjölk, prisbelönt yoghurt och filmjölk, färskost, salladsost, samt glass i 40 olika smaker som sedan säljs i butiken på gården. 

“Det är framförallt stamkunder som besöker butiken. Många åker till exempel ner mot Varberg på fredagarna, till sitt ställe på kusten, då svänger de in här för att köpa helgens frukost. Sedan kommer de tillbaka när de åker hem på söndagen och laddar upp för veckan. Vi har en mjölkautomat där de som vill ha färsk mjölk handlar varje dag, och vissa nöjer sig med att handla ett par dagar i veckan.” säger Joséphine som också berättar att många tar med sina charmiga mjölkhinkar i zink för att fylla på, men det går lika bra att köpa glaskannor i butiken. Du hittar alltid Kronogårdens aktuella öppettider på kronogarden.eu.

Liselott Johnsson på Hulatorps Champinjoner. “Svampsås och smörstekta champinjoner är något jag aldrig tröttnar på!”

Gårdsbutiker i Viskans dalgång 

Precis som att du i Häggåns dalgång kan hitta ett pärlband med förläggargårdar kan du i Viskans dalgång hitta flera mysiga gårdsbutiker. Viskan är ett av Sveriges största vattendrag och rinner genom hela Marks kommun. Det är den nordligaste av de fyra större åar som mynnar ut i Halland; Viskan, Ätran, Nissan och Lagan. 

Här i Viskans dalgång hittar du till exempel Hulatorps Champinjoner, endast 1,5 km från Kronogården. Liselott som bor på gården ville göra något nytt och blev nyfiken på att odla champinjoner. Efter mycket slit har Liselott en framgångsrik champinjonodling och är leverantör till många återförsäljare runt om i trakterna. Gårdsbutiken är öppen vissa tider under sommarhalvåret.

Foto: Joséphine Coevert

Historien bakom Kronogården 

“Vi flyttade hit till Sverige år 2008 när vi hittade denna gården som var till salu. Min man är uppväxt på en mjölkgård och han visste att han ville driva en mjölkgård, men det var tyvärr inte möjligt att köpa en gård i Holland. År 2014 startade vi mejeriet och gårdsbutiken. Landskapet i Mark är ofta böljande, och med det varma vädret vi har just idag så känns det faktiskt som Toscana. Runt oss här på Kronogården är stor del av åkrarna dock platta, precis som i Holland så att vi känner igen oss.” säger Joséphine och skrattar. 

Dagens varma väder och regnet som väntar till kvällen ger mycket bra förutsättningar för att så foder- och sockermajs vilket Niels ska göra under eftermiddagen. De kommer att bli foder till korna, och förhoppningsvis kommer även gårdsbutikens kunder att få njuta av många goda majskolvar i september. Joséphine berättar att de redan är kunder som frågar efter deras populära sockermajs. 

“Man har aldrig tråkigt här på gården, det händer grejer hela tiden! Det är väldigt roligt att driva ett lantbruk och att bo här på gården, det är så härligt att barnen trivs här också. Det är ett fint sätt att växa upp på, barnen börjar tycka det är intressant att odla nu och det är så roligt att kunna lära dom det.” säger Joséphine.

De prisbelönta produkterna Drickyoghurt naturell och Supertjock Yoghurt. 

Den prisbelönta yoghurten och filmjölken 

När du besöker Kronogårdens gårdsbutik ser du flera produkter med märkningen SM i mathantverk. Det är en tävling med syfte att stötta och inspirera mathantverkare i sin produktutveckling och öka efterfrågan på mathantverk. 2018 ställe Joséphine upp i tävlingen med hög konkurrens och vann både guld och silver i samma kategori, fermenterade mjölkprodukter. Det var drickyoghurten som knep förstaplatsen och produkten Supertjock Yoghurt som tog en andraplats. År 2019 vann gården ett silver i SM i mathantverk med deras filmjölk.

Lotta Gradén på Haraldsgården. De har både Gotlandsfår och Leicester på gården vilket ger olika kvalitet på ullen. 

En idyllisk fristad på Haraldsgården 

5 km från Hulatorps Champinjoner ligger Haraldsgården som Lotta Gradén driver tillsammans med sin man Ingvar. Gården är deras fristad som de hela tiden utvecklar med nya projekt, samtidigt som de jobbar heltid med andra arbete. När de är dags för gårdssafari i trakten välkomnar de besökare och delar med sig av den glädje som gården ger dem. Lotta gör sylt och saft, och de har oftast även lammkött, fårskinn och ullgarn från deras egna får till försäljning. Om våren är det dessutom en rogivande upplevelse att bara beskåda de söta lammen i hagen på Haraldsgården.

Just nu finns 16 tackor och 21 lamm på Haraldsgården. 

Joséphines favoriter

Det som Joséphine själv gillar att göra en ledig dag är att ta med barnen och åka och bada. Det finns många vackra badplatser runt om i Mark och kring Björketorp där Kronogården ligger. Favoriten är Navåsen badplats där du badar i stora Navsjön och njuter av skogen och de vackra omgivningarna. Där finns också markerade motionsslingor för dig som hellre promenerar än badar. 

Hållplatser längst vägen – Gårdsbutiker och bad

Kronogården
Hulatorp Kronogården, 519 94 Björketorp
kronogarden.eu
Hulatorps Champinjoner
Hulatorp Heden 4, 519 94 Björketorp
hulatorpschampinjoner.se
Haraldsgården
Surteby Haraldsgården, 519 94 Björketorp
facebook.com/haraldsgarden
Navåsen badplats
Sjötorpen, Navåsen, 519 94 Björketorp

Scroll to Top