Tobias bästa tips på cykelvägar

När man har en fråga om cykling då ringer man till Tobias Evertsson, och det var precis det vi gjorde när vi behövde hjälp med cykelturer här på sjuharadslillatoscana.se. Här hittar du Tobias bästa rundor i Mark som gpx-filer, perfekt att ladda in i din cykeldator när du vill uppleva Sjuhärads Lilla Toscana på MTB, Gravel eller racercykel. Vi passade på att fråga Tobias om hans bästa tips när man ska uppleva Mark på cykel.

Omgivningar som passar för Garvel 

Sedan 10 år tillbaka är Tobias fast i cykling som träningsform, då slutade han att köra motorcross på elitnivå och ville hitta något annat att tävla inom. Det är inte själva träningen utan just tävlingarna som lockar honom mest, och varje år kör han till exempel cykelvasan i Sälen. Tobias kör alla typer av cyklar men just nu blir det mycket Gravel, en gren inom cykling som tagit fart i popularitet där man bara kör på grusvägar. 

“Gravel är något som blivit riktigt populärt det senaste. Där kommer man ifrån landsvägarna som bara blir mer och mer trafikerade, och bilister som inte visar hänsyn. Därför är det skönt att köra på grusvägar och man kommer dessutom närmare naturen, omgivningarna i Mark är perfekta för Gravel. En gravelcykel är ungefär som en racercykel som du har på landsväg, men med bredare däck. Du måste också ha nya kläder om du ska köra gravel, det finns speciella gravelkläder så du kan inte komma i dina vanliga byxor som du brukar cykla i.” säger Tobias skämtsamt. 

Tobias Evertsson.

 Upplev Mark via Strava eller våra egna rutter 

Många inbitna cyklister använder appen Strava för att skapa och spara ner olika rutter. Där kan man också se hur andra med samma app har cyklat, vilket är en mycket smart funktion för dig som är på semester i en ny miljö. När du tar med dig cykeln på semester hit till Mark kan du klicka in i appen och se vilka rundor som är populära här i området. Självklart kan du även ladda ner Tobias rutter som gpx-filer här

Tobias som bor i Skephult har inte långt till en av sina favoritrundor, runt Frisjön. Det är en häftig sjö som ligger på gränsen mellan Mark och Borås kommun. Tittar du på en karta ser du att sjön har en speciell utformning där sjön till stor del fylls av udden Storön. Kör du MTB och vill uppleva den backiga miljön kring Frisjön finns en rutt att klicka in på här på hemsidan, rutten tar dig över en av sjöns alla vikar via en unik bro och vidare genom vacker natur. 

Grusvägar runt Spjutås och Öxabäck

IK Trasten är den största idrottsföreningen i Mark inom cykling. Deras klubbstuga Finnebostugan är en bra utgångspunkt för dig som vill cykla på grusvägar kring Spjutås och Öxabäck. Klubbstugan finns i Haratången, om du kör från Kinna/Skene hittar du hit genom att följa väg 156 mot Svenljunga och svänger höger i Haratången vid skylten Finnebostugan. 

Med utgångspunkt i Haratången kan du till exempel ta dig ner till Öxabäck, vidare till Torestorp och sedan cykla längst Öresjön tillbaka upp mot Haratången igen. Mellan Haratången och Öxabäck ligger Spjutås, här i krokarna finns mängder av fina grusvägar att njuta av, precis som i trakterna kring Öxabäck.

100 miles Gravel med Tobias 

Med Tobias stora engagemang för cykling har han alltid något på gång. Nyss satte han ihop en grusrunda för Gravel och bjöd in några vänner för att tävla. En vanlig distans ligger på runt 6-10 mil men det finns något som kallas för 100 miles Gravel där man kör 100 miles vilket motsvarar ca 16 mil, och när Tobias satte reglerna så var det precis det som gällde. Man körde i par och det var snabbast i mål som gällde. Det blev en rafflande tävling där måltiderna sträckte sig mellan 5,5-10 timmar, och dessa 16 mil gick bland annat via Spjutåsen och Öxabäck. 

En tur runt Öresjön eller Lygnern  

“Öresjön runt är en årlig tävling som anordnas av IK Trasten. De har två sträckor att välja mellan som båda går runt sjön, en på 58 km och en på 116 km. Om du cyklar runt Öresjön är det nästan ett måste att cykla upp till Hyltenäs kulle. Därifrån är utsikten över sjön magisk, men man får ha bra utväxling för det är en jädra brant backe upp.” säger Tobias.

Det finns också en otroligt fin tur runt sjön Lygnern som är på 5 mil. Här cyklar du på landsvägar genom Mark vidare in i Kungsbacka kommun där du hittar ett populärt och klassisk cykelfik, Café Bräckan på Naturum Fjärås Bräcka. Om du startat i Sätila har du kommit halvvägs i Fjärås Bräcka, vilket innebär att det blir perfekt med ett stopp för fika eller lunch.

Kombinera cykling och fika 

“Jag är ju ingen fikacyklist men det finns många trevliga fik i trakten, i Fritsla finns det några riktigt bra, till exempel Centralcafét i Fritsla och Bageriet i Fritsla. Jag kan rekommendera att man väljer ut en cykelrunda som börjar i Fritsla så att man sedan kan avsluta med en god fika när man kommer tillbaka, det är trevligt. Café Tostatorpet är också ett riktigt oväntat ställe som ligger mitt i skogen i Mjöbäck.” säger Tobias. 

Tobias intresse för cyklar har lett honom in på det spåret även inom jobbet och nu arbetar han på företaget Monark Exercise. När han inte jobbar eller cyklar då gräver han, på sin alldeles egna cykelbana. En så kallad cross country-bana. Det började med en 500 meter lång bana på tomten så att Tobias enkelt skulle kunna träna hemma, men på något sätt utökades den och är nu närmare 5,5 km. Här arrangerar Tobias årligt återkommande tävlingar, till exempel den 6 juni och vid Halloween, då vid midnatt såklart.

Tobias bästa rundor i Mark – gpx-filer att ladda ner här.

 • Torestorp grus
 • Öresjön runt
 • Lygnern runt
 • Hyssna kvarnen
 • Horred racer
 • Kinna torrås
 • Örby grus
 • Kinna grus
 • Skephult gravel
 • Finnesbo gravel
 • Frisjön runt
 • Ginkalunda

Scroll to Top