Upplev förläggargårdarna i det böljande landskapet

På en förläggargård i Kinnahult driver Birgitta och Sven Eliasson ett pittoreskt och idylliskt Bed & Breakfast. Genom landskapet rinner Häggån som strax efter Kinnahult binds samman med ån Viskan. Häggåns dalgång är ett otroligt vackert landskap som påminner oss om Toscanas böljande dalar och kullar. Här ligger historiska förläggargårdar som ett pärlband som smyckar landskapet.

Förläggargårdar i Häggåns dalgång

I Marks kommun finns flera sprickdalar som har gett upphov till vackra dalgångar. Längst Viskan, Surtan, Häggån och Storån-Lygnern hittar du dessa böljande dalgångar som är karaktäristiska för Mark. Landskapet är otroligt vackert och för tankarna till Toscana. 

Häggån kommer från Frisjön i Västra Götaland, rinner genom Fritsla, Kinnahult och Kinna, och ansluter sedan till Viskan mellan Skene och Örby. Häggån har haft stor betydelse för utvecklingen av industrin i de angränsande samhällena. Idag är det alla praktfulla förläggargårdar längst med Häggåns dalgång som är mest utmärkande för området.

Sven och Birgitta är alltid redo att välkomna sina besökare. 

Föreningen Förläggargårdar i Sjuhärad

“För 10 år sedan var jag med och startade Föreningen Förläggargårdar i Sjuhärad. Vi ville belysa alla vackra förläggargårdar som finns i Sjuhäradstrakten, det är ett kulturarv som blivit bortglömt. Föreningen arbetar med att sprida kunskap om gårdarna och anordna aktiviteter. Det är många som bor nära en förläggargård men som aldrig varit inne i en, därför har vi till exempel anordnat förläggargårdsdagarna då många gårdar öppnar upp för allmänheten.” säger Birgitta Eliason som driver Kinnahults Bed & Breakfast tillsammans med sin man Sven. 

De allra flesta förläggargårdar används idag som privatbostäder men på denna vackra gården Hult som Sven och Birgitta tagit över efter Svens föräldrar driver paret sedan 1992 ett Bed & Breakfast. Det är många typer av aktiviteter i kommunen som lockar hit övernattande gäster, allt från idrottsmatcher, tävlingar, shopping i tygriket, kalas och bröllop. Birgitta tror att många kommer att semestra i Sverige i sommar och tror på en säsong med många besökare på gården. 

Kort historia bakom förläggargårdar 

Förläggarverksamheten var omfattande i Sjuhärad, markerna var lämpade för kreatursuppfödning och fåravel, samt även linodling. I de flesta hem fanns en vävstol och med tiden blev vävnad av ull och lin den viktigaste handelsvaran. Förläggare började att dyka upp i Sjuhärad i början av 1700-talet. De fungerade ungefär som fabrikörer, de köpte upp råvara och lämnade ut till väverskor i gårdar och torp som vävde på förlag. Det innebar att väverskan stod i skuld till förläggaren om leveransen uteblev. 

Förläggarna skötte även försäljningen av den färdiga väven, antingen till grossister eller till knallar. I slutet av 1700-talet ökade importen av bomull vilket gjorde att råvarutillgången var god och att förläggarna nu tjänade enorma summor. Med sina förmögenheter lät förläggarna bygga stora pampiga herrgårdar till sig själva, och vissa även till sina söner och döttrar. Det flesta förläggargårdar i Sjuhärad är byggda mellan år 1830-1860.

Förläggargårdens namn är Hult medan verksamheten heter Kinnahults Bed & Breakfast. 

Kinnahults Bed & Breakfast 

Sven Eliason är uppväxt på förläggargården Hult som hans farfars far Elias Andersson köpte av förläggare Erik Larsson. När Sven var liten tyckte han att huset var onödigt stort och drömde om att bo i ett litet hus, men när Sven och Birgitta var 23 och 21 år valde de att ta över gården. Sven hade intresse för lantbruk, och paret träffades när de gick på naturbruksskolan Strömma. 

“Jag var lite för ung för att ta över en gård när jag var 21 år kan jag tycka nu, men då tyckte jag inte det. Vi hade tre barn, flera anställda och många mjölkkor. Samtidigt arbetade jag inom vården men jag insåg att det inte gick så istället sökte jag efter något att arbeta med på gården. Då var konceptet Bed & Breakfast helt nytt, jag tyckte det lät väldigt intressant och hoppade på det. Sedan dess har vi kunnat leva på denna verksamheten.” säger Birgitta. 

Birgitta och Sven har ett intresse av att bevara det gamla och har varsamt renoverat och utvecklat gården till en idyllisk miljö i tidstypisk stil. De har bland annat återställt verandan som moderniserades på 1930-talet, idag har den fått tillbaka sitt vackra originalutförande. Här på Hult är det alltid något på gång och just nu bygger de 4 nya rum i en gammal tegelbyggnad på gården. Rummen kommer att inredas i en mer industriell stil och invigs under 2022. 

“Det händer att besökare berättar att de har en dröm om att driva ett Bed & Breakfast, och jag håller med om att det här är ett drömjobb. Jag stortrivs med alla sociala möten som blir med besökare och övernattande gäster, och jag tycker att det är riktigt roligt att driva denna verksamheten. Det är ett speciellt liv att bo i samma hus som man arbetar och jag gillar det verkligen.” säger Birgitta som berättar att man titt som tätt får ta emot besökare när man sitter i TV-soffan på kvällen.

Upplev förläggargårdarna på nära håll 

Birgitta har tillsammans med förläggargårdsföreningen tagit fram en rutt där du som turist, boende i området eller förläggargårdsentusiast kan att uppleva många av de vackra gårdarna i Marks kommun. Den är framtagen för att ge dig en resa genom historien och förläggargårdarnas rike, du genomför turen i din egen takt och besöker just de gårdar som du är nyfiken på. Här hittar du förläggargårdsrutten. 

Tre av gårdarna har en extra spännande historia; Risäng, Haga och Kronäng. Det var förläggare Anders Andersson som själv bodde på förläggargården Salgutsred, som 

lät uppföra dessa gårdar. De tre gårdarna utformades i en enhetlig arkitektonisk stil och han gav sedan gårdarna till var och en av sina tre döttrar när de skulle gifta sig. De ligger alla i Örby längst Häggåns dalgång, gårdarna Risäng och Haga ligger endast några hundra meter ifrån varandra. En annan vacker förläggargård att besöka är Lydde Gård som också ligger i Häggådalen, även här kan du övernatta när du besöker Marks kommun och Tygriket. 

Förläggargården Risäng där företaget Christina Edursdotter AB är verksamt. 

Textilföretag med butik på förläggargården 

Förläggargården Risäng får du uppleva när du besöker Christina Edursdotters butik full med vackra och unika ullplagg som tillverkas på gården. Christina driver företaget Edursdotter där hon och hennes medarbetare producerar stickade tyger i ull som de sedan syr dam- och herrkläder av. I en av byggnaderna på Risängs gård finns ateljen där tygerna tvättas, klipps till och sys ihop till fantastiska plagg. Butiken i gårdens ena flygel är absolut värt ett besök. 

Birgitta och Svens favoriter

Som svar på frågan om Birgitta och Sven har några favoritplatser runt om i Marks kommun blir listan lång. När du stannar över på Kinnahult Bed & Breakfast så passa på att fråga paret om hjälp och tips på utflyktsmål om du vill uppleva omgivningarna. Assbergs raviner är ett naturreservat där det precis som för 100 år sedan går djur som betar. Vill du ha än mer vidsträckta vyer har du en vidunderlig utsikt när du kommer upp på Hyltenäs kulle, även kallat Seatons kulle. 

Hållplatser längst vägen – Förläggargårdar och sevärdheter

Kinnahult Bed & Breakfast
Hult 1, 511 42 Kinnahult
hultsgard.se
Förläggargården Risäng och Christina Edursdotter
Risängsvägen 20, 511 58 Kinna
edursdotter.se
Förläggargården Lydde
Rättarevägen 1, 511 58 Kinna
lyddegard.se
Assbergs raviner
Parkering/Huvudentré: Industrigatan 18, 511 62 Skene
Hyltenäs kulle / Seatons kulle 511 93 Öxnevalla

Scroll to Top