Åk på gårdsbutiksafari och smaka på Mark

Om Gårdsbutiker och matproducenter

Lokalproducerat i Mark är ett samarbete mellan gårdar och gårdsbutiker som säljer kött, honung, ägg, kryddor, äpplen, saft, champinjoner, mjölk, glass, potatis och mycket mer. I bland anordnas gårdssafari då extra många gårdar öppnar upp för besökare, men du kan precis lika gärna åka på ett eget gårdssafari i Mark för att uppleva ett genuint mathantverk och otroliga smaker.

Unikt och närproducerat

Strömmared Östergården i Istorp

En varsamt renoverad bondgård från 1800-talet. Gården ligger mellan Horred och Kungsäter. Vi bedriver ett diversifierat jord- och skogsbruk med turismverksamhet. Här finns en nyetablerad ekologisk äppelodling och ett gårdsmusteri. Vi tar också emot gäster i mangårdsbyggnaden, där vi har tre bekväma rum med egen toalett och dusch, nya högklassiga sängar, farmors trasmattor på golvet och utsikt över åkrarna.

Gårdsbutiker och matproducenter

Vik gård Horred

Lokalproducerat griskött! Samarbetar med Frugårdens kött i Istorp som är återförsäljare av Lillegårdens Kött & Charks produkter med bla. Vik gårdens griskött, Där kan handla griskött eller på Lillegårdens kött och charkbutik i Trönninge.

Gårdsbutiker och matproducenter

Frugårdens kött

Ekologiskt närproducerat nötkött uppfött enligt KRAVs regler med egen gårdsbutik. Här kan ni köpa ekologiskt nötkött, nötfärs och hamburgare från gården i Istorp.

Gårdsbutiker och matproducenter

Östragärdegård i Sätila

På Östragärde Gård i Sätila odlas champinjoner och ett brett sortiment exotisk svamp.Man har även förädlat sortiment som bla består av champinjonsoja, torkade och rökta champinjoner. Det levereras nyplockad svamp flera dagar i veckan direkt till butiker och restauranger. Gården erbjuder idag allt från den mustiga shiitaken till torkade och rökta champinjoner. Man är certifierade inom IP Livsmedel och anslutna till KRAV!

Gårdsbutiker och matproducenter

Gunnagård i Ubbhult

I gårdsbutiken säljs färska grönsaker, örter, och bär  från egna odlingar beroende på säsong. De förädlar också frukt, bär och grönsaker, t ex sylt, saft, must, mos, såser och ketchup. Bröd bakas i ett tillagningskök med mjöl från antingen Limbacka Kvarn eller Berte Qvarn. Opastöriserad mjölk från deras kor på gården som också blir ostkaka, färskost och fetaost, säljs också mjölk i 1 liters glasflaskor (som ingår i ett retursystem). Ostkakan är oftast färskfryst men finns ibland även färsk. Honungen kommer från bikupor utanför det egna växthus – Ubbhultshonung. Det egna frysta nötköttet kompletteras ibland med kött från Naturgården i Bröndome. I butiken hittar man även andra ekoprodukter som kompletterar sortimentet. Äggen kommer från Gödeberg och Västsvenska gårdar. Det finns fryst fisk från Grimsis, småskaligt fångad på ett hållbart sätt.

Gårdsbutiker och matproducenter

Rygga Vingård

Vinodlingen på Petters Gård har fått ett eget namn – Rygga Vingård som anspelar på bynamnet. Jordbruket är unikt på så sätt att det är det första mindre som tillkommit under senare år. Trenden har under lång tid varit att små gårdar köpts upp och ingått i större enheter. Småskaligheten gör att variationen ökar. Responsen från besökare har varit positiv där en äkta naturupplevelse kombineras med känslan av att befinna sig på betydligt sydligare breddgrader. Vår önskan är att skapa en återkommande upplevelse för folk i närområdet som är intresserade av vin och närodlat. 

Gårdsbutiker och matproducenter

Tordsgården dovvilt och gårdsbutik

På Tordsgården i Öxnevalla består verksamheten av ett 16 hektar stort hägn med dovhjort, gårdsbutik och häststall. I gårdsbutiken säljs styckdetaljer från dovvilt från det egna hägnet men även övrigt klövvilt utifrån tillgång efter säsong.

Gårdsbutiker och matproducenter

Zebeda Chocolate

Zebeda Chocolate anordnar chokladprovningar, grupp- och företagsevent och har egen butik. Du kan också prenumerera på choklad och på så sätt bredda dina chokladupplevelser, utforska smaken av olika kakaobönor och jämföra stil och smak från olika delar av världen.

Populära artiklar

Lokalproducerat i gårdsbutiksdalen

Det är något visst med gårdsbutiker, när du kliver innanför dörren fylls du med känslan av passion och kärlek. Här har producenten lagt ner själ och hjärta i produkterna, och delar gärna med sig av sin stora passion till nyfikna besökare.

LÄS MER →
Scroll to Top