Museum & konst

Om Museum & konst

På Rydals museum hittar både liten och stor något som fascinerar. Det är ett museum som kan upplevas med alla sinnen. Spinnerifabriken är idag museum med en välbevarad maskinpark och det berättas om bygdens historia. I sommar medverkar Rydals museum i Museiresan, ett projekt där barn och familjer kan upptäcka arbetslivsmuseer genom spännande aktiviteter. Parallellt visas tillfälliga konstutställningar med olika inriktningar.

Kultur & Historia

Ugglegårdens smedja

Smeden Peter Eklund och driver Ugglegårdens Smedja. Den ligger i Storåns vackra dalgång två kilometer utanför Sätila.
En bysmedja där reparationer utförs av olika slag, där bredden på det som smids är stor. Allt från små krokar och skålar till större fasaddekorationer och trappräcken. Kortare kurser i smide kommer erbjudas i framtiden. 

Museum & Konst

Konstgaraget – Sätila

Detta konstgarage presenterar dig lokala konstnärer och deras vackra konstverk och hjälper även alla intresserade att lära sig måla och fotografera.Konstgaraget skapades av kärlek till konst. Grundaren Corina med sitt artistnamn RINA är en bildkonstnär som nyligen flyttade till Sätila. Hon skapar konst i olika former, från oljemålningar till teckningar eller hantverk. Hon delar gärna sina hemligheter som konstnär och lär andra hur man blir mer kreativ. Hon talar lite svenska för tillfället men hon talar även engelska, spanska, italienska och franska.

Museum & Konst

RYDALS KONSTUTSTÄLLNING

I den fantastiska miljön visas spännande konstutställningar med olika inriktningar. Under sommaren pågår konstutställningen Alke Schmidt – Justice, Freedom & Bread och fotoutställningen Per-Anders Pettersson – Chic Afrique. Båda utställningarna fokuserar på textilindustri och mode, men med olika perspektiv och ingångar. Londonbaserade Alke Schmidt utforskar textilindustrins politik och moral genom tiderna och hur denna industri påverkar och förenar människor världen över. Boråsbördige Per-Anders Pettersson visar en ny, vibrerande och färgstark bild av den afrikanska kontinenten med bilder av bland annat gatumode i Soweto, modevisningar och av Sapeurer i Kongo-Kinshasa.

Museum & Konst

Rydals Museum

Rydals museum är ett museum som kan upplevas med alla sinnen. Här hittar både liten och stor något som fascinerar.

I Rydal finns ursprunget för Sveriges textilindustri kvar i form av spinneri med unik maskinpark och välbevarat brukssamhälle. Det var storförläggaren Sven Erikson som tog initiativ till anläggandet av Rydals spinneri 1853. Han låg även bakom etablerandet av väveriet i Rydboholm 1834. Med spinneriet i Rydal kunde man förse både väveriet i Rydboholm och Marks härads hemindustri med bomullsgarn.

Museets utställningar berättar om bygdens textila historia och visar konst, textil och design. Rydals museum är ett kommunalt arbetslivsmuseum.

Scroll to Top